K-otic

Deelnemers Starmaker Foto: Nick van Ormondt
Deelnemers Starmaker 2001
Foto: Nick van Ormondt

Starmaker 2001

K-otic is een Nederlandse popgroep, voortgekomen uit het programma Starmaker. In Starmaker, een idee van John de Mol, nam een groep van 12 jongeren met muziektalent hun intrek in het voormalige Big Brother-huis in Almere met als bedoeling om uiteindelijk een nieuwe zeskoppige-popgroep te vormen. Van begin maart tot eind mei 2001 woonden de deelnemers in het huis en werden er workshops gevolgd. Tevens werden de deelnemers begeleid door professionals en kwamen er regelmatig nationale en internationale artiesten op bezoek. Iedere week werd er een deelnemer door de kijkers naar huis gestuurd. In eerste instantie was het het plan om zes jongeren over te houden, maar omdat zowel de deelnemers als de kijkers hier veel moeite mee hadden, werd besloten zeven mensen toe te laten tot de groep. Behalve de bezetting werd ook de bandnaam K-otic door de kijkers gekozen.

K-otic 2001

Anna, Bart, Bouchra, Martijn, Rachel, Stefan en Sita vormden uiteindelijk popgroep K-otic en kregen een platencontract aangeboden. De eerste hit die ze scoorden was al gedurende de tijd in het Starmakerhuis: Damn [I think I love you] kwam op nummer 1 binnenkwam in de Nederlandse Top 40. Destijds was het pas de achtste keer dat een act dat voor elkaar kreeg. Het nummer werd opgenomen toen alle deelnemers nog in het huis zaten en werd uitgebracht onder de naam Starmaker.

Foto via Nederlands Pop Instituut
K-otic 2001
Foto via Nederlands Pop Instituut
Tijdens het programma kregen twee deelnemers de kans een duet op te nemen. Winnaars hiervan waren Sita en Bart die met I was made to love you een Top 40-hit scoorden.
Het eerste optreden van K-otic vindt plaats tijdens de TMF Awards in 2001. Daarna wordt de televisieserie afgesloten met twee optredens in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Na een zomer optreden in discotheken en op festival tourt de groep eind 2001 met de No Perfect World Tour door het gehele land. In december 2001 wordt deze tour nog eens dunnetjes over gedaan met een zestal Kerstconcerten.

Het debuutalbum Bulletproof (K-otic) werd direct na het einde van Starmaker uitgebracht en kwam een week na de laatste uitzending binnen op de eerste plaats in de Album Top 100. Het werd in Nederland met ruime voorsprong het best verkochte album van 2001, er werden meer dan 235.000 exemplaren verkocht, goed voor tweemaal platina. De overige singles van het album, I Can’t Explain, I Really Don’t Think So en No Perfect World worden allemaal Top 40-hits. Gedurende de Starmakertijd krijgt Sita de kans om in Zweden een solosingle, Happy, op te nemen. Dit nummer wordt een nummer 1-hit en Sita besluit eind 2001 om K-otic te verlaten om zich op haar solocarrière te richten.

K-otic 2002

Begin april 2002 dook K-otic de studio in voor het tweede album Indestructible. De eerste single Falling kwam eind mei 2002 uit en werd opnieuw een Top 40-hit, net als de opvolger I surrender, die in augustus verschijnt. Het album werd werd een stuk minder verkocht dan zijn voorganger, maar werd desondanks toch bekroond met een gouden plaat. De derde single I Don’t Understand You komt niet verder dan nummer 2 in de tipparade en vanwege afnemend succes en uiteenlopende interesses besluit K-otic te stoppen.

K-otic 2003

De afscheidssingle, Tears Won’t Dry, komt tot nummer 9 in de tipparade. Op 26 januari 2003 vindt een emotioneel afscheidsconcert plaats in Bob’s Saloon te Uitgeest, waar ook Sita aan mee doet.

K-otic 2016 Foto: Shanti Keur
K-otic 2016
Foto: Shanti Keur

K-otic 2016

In maart 2016 kondigde K-otic aan om in december 2016 een eenmalig reünieconcert te houden, met alle zeven leden. Een crowdfunding actie werd opgezet om geld op te halen voor het concert en binnen 6 dagen wordt de benodigde target behaald. Er volgen tevens optredens bij onder andere Carlo’s TV Café, Radio538 en de Foute Party van Qmusic.